1η Ειδική Συνεδρίαση Δημοτικού συμβουλίου: Ο Γ. Τζέλης για την Συμμετοχική Δημοκρατία-Επιτροπές του Δήμου (βίντεο)

 

 

Εισήγηση Θέματος Συνεδρίασης Δημοτικού Συμβουλίου

26ης Φεβρουαρίου 2024

 

Θέμα: Συμμετοχική Δημοκρατία-Διαβούλευση και Διαδικασία Συγκρότησης Επιτροπών από την Δημοτική Αρχή

Στην πρώτη ειδική συνεδρίασης λογοδοσίας της δημοτικής αρχής, λαμβάνοντας υπόψη το μικρό χρονικό διάστημα από την ημέρα ανάληψης των καθηκόντων της έως σήμερα θεωρήσαμε ότι δεν μπορεί να ασκηθεί εμπεριστατωμένα αντιπολιτευτική κριτική επί συγκεκριμένου έργου της διοίκησης.

Ωστόσο, εκτιμούμε έχοντας δείγματα γραφής από τις δύο πρώτες τακτικές συνεδριάσεις, ότι η δημοτική αρχή πορεύεται λανθασμένα απαξιώνοντας την αντιπολίτευση αλλά και την δυνατότητα να υπάρξει για κάποιο θέμα ευρεία σύμπλευση δυνάμεων προς όφελος της πόλης. Αναπάντητα ερωτήματα και έλλειψη διαβούλευσης, για ζητήματα όπως η προσφυγή για το τέλος ταφής απορριμμάτων, το έμβλημα για τα 100 χρόνια της πόλης, ο ορισμός του Δ.Σ. του ΠΠΙΕΔ, η διαδικασία συγκρότησης επιτροπών κ.α. δείχνουν μια μη διάθεση δημοκρατικής συνδιαμόρφωσης ακόμα και σε περιπτώσεις που εύκολα θα μπορούσε να επιτευχθεί.

Σε μια εποχή που όλες οι θεσμικές μορφές διοίκησης συμπεριλαμβανομένης ασφαλώς και της αυτοδιοίκησης, έχουν να διαχειριστούν τις προκλήσεις και απαιτήσεις των πολλών και διαφορετικών συντελεστών της κοινωνίας, αποτελεί μεγάλο στοίχημα για κάθε διοίκηση η ικανότητα να ανταποκρίνεται αποτελεσματικά στον κοινωνικό αυτό μετασχηματισμό.

Όσο περισσότερο ενθαρρύνεται η εμπλοκή των δημοτών και ενδυναμώνεται η συμμετοχή τους στην διαδικασία λήψης αποφάσεων για την διαχείριση αυτών των προκλήσεων, τόσο περισσότερο αυξάνεται η πιθανότητα οι αποφάσεις που θα λαμβάνονται να εκφράζουν μια ευρεία πλειονότητα των πολιτών.

Είναι γεγονός ότι το νέο μοντέλο λειτουργίας της αυτοδιοίκησης με την κατάργηση διαφόρων επιτροπών, μεταξύ αυτών και της Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης, δίνει στο Δημοτικό Συμβούλιο και την Δημοτική Επιτροπή την δυνατότητα να έχουν και το καρπούζι και το μαχαίρι στα χέρια τους.

Είναι γνωστό επίσης ότι οι υφιστάμενες συνθήκες συντηρούν το ολιγοπώλιο του πολιτικού λόγου και των θέσεων, μακριά και σε απόσταση από την διαβούλευση με τον πολίτη και όπου αυτή η απόσταση δεν είναι αρκετή, την ‘’βρώμικη’’ δουλειά αναλαμβάνει κάνει ο φαύλος κύκλος της μιντιακής παραπληροφόρησης και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Είναι όμως με βάση τα προαναφερόμενα, αυτό που εμείς ως δημοτικό συμβούλιο επιθυμούμε για τον δήμο μας και για τους συμπολίτες μας? Ή αντίστροφα, είναι εν τέλει αυτό που προσδοκούν οι συμπολίτες μας από εμάς ως δημοτικό συμβούλιο?

Ή μήπως χρειάζονται νέα βήματα διαλόγου αλλά και έμπρακτες αποδείξεις στους πολίτες ότι η φωνή τους θα ακούγεται μέσα κυρίως από το δικό τους πολιτικό βήμα?

Και εδώ εμείς λέμε ότι χρειάζεται να ενθαρρύνεται η συζήτηση και η δυνατότητα ανταλλαγής ιδεών με τους δημότες ή κατ΄ ελάχιστο με τους δημότες που θα δείξουν ενδιαφέρον για μια απόφαση προτού αυτή παρθεί.

Μια φάση διαλόγου που θα περιλαμβάνει τα χαρακτηριστικά του υπό διαβούλευση ζητήματος και τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας, με ότι αυτά συνεπάγονται για την ευελιξία ως προς την λήψη απόφασης. Δεν αφαιρεί από την διοίκηση το δικαίωμα της λήψης απόφασης μια τέτοια διαδικασία, αντιθέτως της παρέχει ένα αξιόπιστο μέσο παρατήρησης για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει μια απόφαση της κυρίως σε κοινωνικό επίπεδο.

Αλλά και σε θεσμικό επίπεδο μια ανάλογη φάση διαλόγου και συζήτησης με τις δημοτικές παρατάξεις. Όχι για να κερδίσουμε στην συζήτηση αλλά για να επιδιώξουμε μέσα από την ανταλλαγή απόψεων το καλύτερο δυνατό για την πόλη μας.

Πίσω από τα ζητήματα που θέτουν η συμμετοχική δημοκρατία και η διαβούλευση, βρίσκεται η επιστημολογική θέση που υποστηρίζει ότι ο συνδυασμός ή η αντιπαράθεση πολλαπλών γνώσεων είναι ευεργετικός για την αναζήτηση της βέλτιστης λύσης και ότι οι γνώσεις των πολλών, στο πλαίσιο αυτό, καλούνται να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο.

Τέλος, στο ίδιο πνεύμα της εκ των προτέρων δημοκρατικής διαβούλευσης τίθεται και το ζήτημα της συγκρότησης των επιτροπών σε ότι αφορά την  συμμετοχή και τις προτάσεις της αντιπολίτευσης. Όχι φυσικά κατά παρέκκλιση της νομοθεσίας και των εγκυκλίων. Αναφερόμαστε στις περιπτώσεις που είναι στην αρμοδιότητα του δημοτικού συμβουλίου για μια δεοντολογικού χαρακτήρα τήρηση της αναλογίας των 2/5, σε αντιστοίχιση και με την αναλογία της σύνθεσης του δημοτικού συμβουλίου.

 

Παρόμοια Άρθρα